Kijk terug, kijk (nog) niet vooruit

Van alle dingen moet men het einde in het oog houden – Jean de la Fontaine (1621 – 1695)

1 januari, de eerste dag van een nieuw jaar. We komen bij van een gezellig einde en een knallend begin en we mijmeren over het nieuwe jaar. Plannen voor het nieuwe jaar, goede voornemens. Wat mij betreft is dat slechts een deel van het verhaal. Want voordat je vooruit kunt kijken, moet je het voorafgaande goed hebben afgesloten. En pas nu het jaar is afgesloten, kun je het echt in zijn volle omvang bezien. We nemen er vaak de tijd niet voor.

De Chinese wijze Lao-tse, die een paar duizend jaar geleden het wijsheidsboek de Dao De Jing schreef, zegt het in hoofdstuk 64 zo:

Ik ben aan het eind net zo aandachtig als aan het begin.
Want in het zicht van de finish stranden velen.

Wat moet je doen om het afgelopen jaar (maar hetzelfde geldt voor een project, een baan of een relatie) goed af te ronden? Goed afronden is een kunst, waar we niet veel mee bezig zijn. Over de eerste 100 dagen als nieuwe manager staat veel beschreven, maar niets over de laatste 100 dagen.

Misschien is het dus wel beter om deze eerste dagen van het nieuwe jaar om terug te kijken. Welke kiemen van iets nieuws hebben zich het afgelopen jaar laten zien? Welke ontwikkeling is dit jaar echt aan zijn einde gekomen, waar moet ik mee stoppen? Welke belangrijke ervaring neem ik mee het nieuwe jaar?

Kortom, kijk nog een keer goed terug, en begin met die rijkdom aan het nieuwe jaar.

Hier de Engelstalige versie op LinkedIn – Look back, do not look forward, yet

Look back