Succes en crisis – niet te vermijden

Succes en crisis, het hoort allemaal bij ons werkzame leven. Daarbij zijn we vooral gefocust op succes, en vrezen we de crisis. Die vermijden we het liefst. In het Chinese wijsheidsboek de Dao De Jing schreef Lao-tse meer dan tweeduizend jaar geleden:

“Men prijst mij soms de hemel, en dan weer regelrecht het graf in. Ik vrees allebei. Lijden en vrees horen bij mijn leven op aarde.”

Ups en downs horen bij het leven en zijn niet te vermijden: anders zijn we dood.

De afgelopen periode maakte ik een crisis mee. Niet fijn, ik had het graag vermeden. Tegelijk is heb ik in die periode heel veel geleerd. Dat gebeurt er als je buiten je comfortzone terecht komt ;-). Zo heb ik nagedacht over hoe ik de dingen had aangepakt en wat ik anders had kunnen doen. En ik wilde graag lezen over crisis: wat is anderen overkomen, hoe kun je naar zo’n crisis kijken, wat kun je ervan leren?

Er bleken niet zo veel boekjes over Management bij Tegenslag te zijn. Ik vond heel veel good practices, best practices, 8 habits of successful people en ga zo maar door; maar verhalen over managers die in een crisis terechtkomen zijn op de vingers van een hand te tellen. Uiteindelijk raadde Fokke Aukema er één aan: Succes & Crisis van Frans van Schijndel & Michiel Zonneveld. De ondertitel is “Verhalen over leiders in moeilijke tijden” en dat zijn het ook. Negen verhalen van directeuren, managers, bestuurders die in een crisis terechtkomen en daar openhartig over vertellen. Ik heb het boekje zelf inmiddels ook aan veel mensen aangeraden. Nu ook langs deze weg. Omdat het heel leerzaam is.

 

Zit je in een crisis en wil je erover lezen? Dan is dit boekje volgens mij dus een aanrader. Want, volgens de auteurs, “…vrij naar Nietzsches uitspraak: Was mich nicht umbringt, macht mich stärker. Die garantie blijkt helaas niet te bestaan.

Wel kom je door een crisis vrijwel altijd dichter bij jezelf.”
En dat wil je toch niet vermijden?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: