Heb je het druk? Slow down!

“I have so much to accomplish today that I must meditate for two hours instead of one.” Gandhi

Druk, druk, druk: we hebben het allemaal druk. Ik ook. De afgelopen weken speelde er zo veel op mijn werk dat ik het drukker vond dan ooit. Ingewikkelde kwesties hielden mij (zo goed als) dag en nacht bezig. Helaas zorgde al dat werken en denken niet voor een oplossing. Integendeel: de zaken werden alleen maar gecompliceerder.

In mijn normale doen begin ik de dag met Tai Chi oefeningen, en eens in de week ga ik een flink stuk hardlopen in de bossen. Maar ik ben al sinds een aantal weken geblesseerd, waardoor deze activiteiten niet mogelijk zijn. Dat accepteerde ik als een gegeven. Jammer, maar helaas. Maar daardoor –zo zie ik nu- miste ik mijn vaste ritme met rustmomenten.
Toen kwam de meivakantie, met Koningsdag en Hemelvaart: even een paar dagen niet werken en denken. En in die rust werden de zaken weer helder. Precies wat Lao-tse in hoofdstuk 10 van het Chinese wijsheidsboek Dao De Jing vraagt

Kan je stil en helder worden, zodat mijn zicht niet vertroebelt?
[…}
Zo over-zie je steeds meer, kun je open en ontvankelijk blijven?

Nu zijn we een paar weken verder. De ingewikkelde kwesties zijn opgelost of worden dat. Het feit dat ik de zaken helder zie en overzie, helpt daar enorm bij. En dus heb ik mijn ritme weer opgepakt: in aangepaste vorm Tai Chi-en en wandelen in plaats van hardlopen.  Maar het belang van rust, juist als het druk of ingewikkeld is, zal ik niet meer onderschatten. Juist als ik het druk heb, net als Gandhi.

Hier de Engelstalige versie op LinkedIn – Do you have a lot to do? Slow down!